bezig met laden...
Leef bewuster!
Ole! Welkom!

Blue monday!?

Het is ‘blue monday’, de ‘depri-maandag’ van het jaar. Er bestaat namelijk een kans dat jouw goede voornemens alweer in de prullenbak zijn beland. Want stoppen met roken, gezonder eten en écht meer gaan bewegen, blijkt toch lastiger dan gedacht.. Veel mensen hebben moeite om na een tijd van gezelligheid, vakantie en die heerlijke kerstborrels terug in het ritme te komen. Hoe komt dat? En nog belangrijker hoe verander je dit?

Goede voornemens
Tegenwoordig willen we het liefst alles zo snel mogelijk. Even een paar dagen minder snoepen en hoppaaa, weg dat buikje! Of even twee dagen een half uurtje op de crosstrainer en in je bent weer in topshape. Dat zou mooi zijn toch? Maar helaas werkt het niet zo. Zeg nu eerlijk, hoeveel van jouw goede voornemens heb je voorheen wél weten te behalen en welke vlogen de prullenbak in?

Je ‘goede voornemens’, oftewel dingen die je graag wilt gaan veranderen zijn simpelweg ‘ongewenste gewoontes’. Het woord ‘gewoontes’ geeft eigenlijk al de kern van het verhaal weer: deze doe je al ontzettend lang. Iets wat je al langere tijd doet kun je niet 1 2 3 veranderen. Dat kost nu eenmaal tijd. Je kan jezelf een bepaald product een tijdje ontzeggen bijvoorbeeld, maar op den duur krijg je er toch weer trek in en wat doe je dan? Zorg dat je een realistisch plan hebt, zoek ondersteuning en ga consequent én stap voor stap aan het werk om kleine dingen in je patroon te gaan veranderen.

Gewoontes aanleren
Wist je dat het ten minste twee maanden duurt om één kleine simpele gewoonte aan te leren!! Uit Brits onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld 66 dagen moet uittrekken om nieuw gedrag als automatisme te gaan zien. Lees: voor één simpele gewoonte. Hoe lastiger het voornemen of hoe groter de gewoonte, hoe langer het duurt!

Terug in het ritme
Dit bekent overigens niet dat als je een keer terug in je oude gedrag valt, dat alles dan voor niets is geweest! Maar dit verklaard wel waarom het lastig is om na bijvoorbeeld een kerstvakantie, waarin mensen vaak een heel ander eet- en beweegritme hebben, terug te komen in je oude ritme. Uit onderzoek blijkt dat als een mens voor een langere periode hun ‘goede gewoontes’ even hebben losgelaten, dit het gewoontevormingsproces wel verstoord. Met andere woorden: je zult weer opnieuw de draad moet oppakken.

meVITA
Binnen de visie van mevita zien we het veranderen van je gewoontes als een van de grote succesfactoren. Daarom is mindset ook een vast onderdeel in het concept naast coaching, voeding en beweging. Ben jij geïnteresseerd in een realistisch en haalbaar totaalplan voor jou? Neem dan contact met ons op!

CONTACT
VRAGEN? OF MEER INFORMATIE