bezig met laden...
Leef bewuster!
Ole! Welkom!

Waarom wegen de laatste loodjes het zwaarst?

 

Hoe komt het toch dat de laatste kilo’s zo lastig zijn om kwijt te raken, terwijl die eerste kilo’s eraf leken te vliegen? 
Volgens Leefstijlcoach Elvira de Geus, kan de oorzaak daarvan zowel lichamelijk als psychologisch zijn. “Er is een aantal oorzaken die ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken:

1. Afname verbranding
Naarmate je meer gewicht kwijtraakt tijdens het afvallen, neemt je verbranding af. Logisch als je erover nadenkt. Je hebt immers minder weefsel te onderhouden en daarnaast sleep je minder gewicht mee gedurende de dag. Loop maar eens met een paar zware dumbbells de trap op, dit kost je veel meer moeite. Als je dezelfde hoeveelheid eet en beweegt als bij de aanvang van je 'dieet', val je dus minder snel af omdat je minder verbrandt. 

2. Onbewust minder streng
Als je start met een 'dieet' ben je vaak streng. Je motivatie is hoog en je bent zeer gefocust op wat je eet en drinkt. Maar naarmate je langer bezig bent, je je beter voelt omdat je een aantal kilo's lichter bent, is het ineens toch een stuk lastiger om het strakke regime aan te houden. Er sluipen hierbij vaak toch weer kleine veranderingen in je voedingspatroon. Denk aan bijvoorbeeld net dat ene glaasje alcohol meer, een paar dropjes of toch iets meer beleg op je boterham. Omdat je al bent afgevallen, denk je ‘dat het wel even kan’. Maar dit zorgt er uiteindelijk samen met je afgenomen vetverbranding voor dat je minder of zelfs niet meer afvalt. 

3. Onrealistisch doel
Veel vrouwen, maar ook mannen, streven naar hetzelfde gewicht als toen ze 10 jaar jonger waren. Dat is natuurlijk een mooie gedachte, maar is het ook haalbaar? Je hebt immers, zeer waarschijnlijk, niet meer hetzelfde leven als vroeger. Door verandering in leeftijd, hormoonhuishouding en beweegpatroon zul je wellicht meer moeite moeten doen om de kilo's eraf te krijgen. Vergeet ook vooral niet: ook om de kilo's zo te houden. Je kunt wellicht wel net dat 'perfecte' streefgewicht behaald hebben, maar als je dit niet kunt vasthouden omdat je hiervoor een onrealistisch eet- en beweegpatroon moet volgen, heeft het weinig zin..

Herken je dit? En wil je graag hulp bij het bereiken van een realistisch doel?
Neem dan contact met ons op! Een informatiegesprek is altijd vrijblijvend! 

 

CONTACT
VRAGEN? OF MEER INFORMATIE